Bóth János és a 98 %-os adó 
Parlamenti és helyi végkielégítés, szabadságmegváltás  
  
Miután az Alkotmánybíróság újra megsemmisítette a különadóról szóló törvényt, majd a parlament harmadszor is megszavazta azt, a hatályos szabályozás szerint a volt parlamenti képviselőknek és például a polgármestereknek a kétmillió forint feletti végkielégítés után 98 %-os fizetési kötelezettségük van a 2010. évi jövedelmeiktől kezdődően.

Ez azt jelentheti, hogy 2010-ben a parlamenti és polgármesteri széknek is búcsút intő Bóth Jánosnak is fizetni kell elviekben a különadót. Információink szerint az ez irányú adó megállapításához figyelembe kell venni például a városházától kapott 688.000 forint szabadság megváltási és 1.566.000 (3 hónap) végkielégítési pénzét, valamint a parlamenttől kapott 6 havi végkielégítést, amely több mint két millió forint lehetett az országház tájékoztatása szerint. Vagyis összességében több mint két millió forinttal haladhatta meg a határt, mely következtében jelentkezhet a különadó fizetési kötelezettsége.

Azonban egyáltalán nem biztos, hogy hasonló esetben fizetni fogják az érintettek a több millió forint után járó adót, mivel a parlament a legújabb szabályozását a bevallási határidő (május 20.) előtt kb. másfél héttel fogadta el, majd léptette életbe. Ha az érintett az alkotmánybírósági döntés és az új törvény hatálybalépése közötti pár napban adta be az adóbevallását, akkor elviekben elkerülhette a különadó megfizetését.

Hogy Bóth János mikor és milyen tartalommal adta be adóbevallását, azt nem osztotta meg a nyilvánossággal.

Vissza