Besúgó püspöki titkár Vácon 
Lokálpatrióta javaslat készül az ügynök kérdésre  
  
Vácon még várat magára az állambiztonsági szolgálatok 1989-ig tartó munkájának felderítése, míg például Hódmezővásárhelyen – a HVG szerint – már végeztek a munka nagyobb részével.

Az alföldi városban tavaly hozták nyilvánosságra azon ügynökök és tartótisztjeik listáját, akik 1956 és 1989 között a településen tevékenykedtek. Az önkormányzat megrendelésére készült tanulmány az egykori Belügyminisztérium volt III/III-as csoportfőnökségének kilencvenhat, Hódmezővásárhelyen tevékenykedett hálózati személyét és ötvenhat tartótisztjét azonosította.

A váci hálózati személyekről eddig nem sokat lehet tudni, csak egy-két, másra irányuló tanulmány tartalmaz váciakra vonatkozó adatokat. Így például a Fehér Holló Munkacsoport tagjának, Soós Viktor Attilának az "Ügynöktörténet két tükörben" című anyagából tudható, hogy Fábián Árpád váci püspöki titkárként (1960-1965) "Alfonz" fedőnevű ügynökként állt kapcsolatban a BM III/III-as csoportfőnökséggel. Fábián Árpád (későbbi szombathelyi megyéspüspök) több szállal is kötődött városunkhoz, hiszen a teológiát a váci egyházmegyés kispapként fejezte be, majd püspöki titkári kinevezése előtt káplán is volt Vácott. A múlt tisztázása érdekében a Vácért Lokálpatrióta Egyesület hamarosan javaslatokat fog előterjeszteni a váci hálózati személyek feltérképezésére.

Vissza