Összevonandó cégek és intézmények 
A programokban nem szerepelt, a gazdasági elemzés készül  
  
Megszűnne az iskolákat és óvodákat ellátó intézmény, a GAMESZ, önállóságát elvesztené a Távhő Kft. és a Településszolgáltató Kft., kiszervezésre kerülne a polgármesteri hivatalból például a főmérnökség és a közbeszerzési csoport, de a Sportintézmények (uszoda, sportcsarnok, stadion) sem maradna önálló költségvetési szerv.

Ezt tartalmazza az a kiszivárgott városvezetői elképzelés, amely az eddig önálló szervezeteket egy gazdasági társaságba szervezné. Ezzel megszűnnének a közalkalmazotti és a köztisztviselői állások, valamint az összevonások miatt lényegében álláshelyek is. Az egy csúcsvezetővel felálló szervezet akár több mint 1 milliárd forinttal gazdálkodhat a jövőben. A központosítás hatására csökkenhet a közpénzek elköltésének átláthatósága és szűkülhet az önkormányzat ellenőrzési és irányítási lehetősége is, amely egy gazdasági társaságnál kisebb, mint az önálló költségvetési szerveknél. Pontos gazdasági számítások az új koncepció hatásáról nem állnak rendelkezésre, így nem lehet tudni, hogy hoz-e megtakarítást az évtizedek óta jól működő váci rendszer szinte teljes felforgatása.

A választási polgármesteri programok (Bóth, Fördős, Pető) egyikében sem szerepelt a most kiszivárgott elképzelés, ezekre még utalás sem volt. Sőt, az anyagot a képviselő-testületi zárt ülésére jegyző Pető Tibor alpolgármester programjában a polgármesteri hivatal erősítése szerepelt, nem pedig a részbeni kiszervezése, idézzük: "...szeretnék a polgármesteri hivatalon belül olyan irodát létrehozni, mely koordinálja és elősegíti a város által elhatározott felújítási-fejlesztési munkák váci kisvállalkozók általi elvégeztetését. … a pályázat megírásától, a kivitelezés és elszámolás befejezéséig felelős csoportot hozunk létre a polgármesteri hivatalon belül." A képviselő-testület a jelentős számú munkavállalót érintő, és a többezer embert kiszolgáló szervezetek át- és kiszervezését a decemberi ülésén tárgyalta volna (Gazdasági társaságok és GAMESZ, Sportintézmények felülvizsgálata név alatt), ám az előterjesztő visszavonta anyagát arra hivatkozva, hogy gazdasági elemzéseket kívánnak végezni.

Információk szerint az új gazdasági társaság ügyvezetői posztjára például Tar György is megválasztásra kerülhet, aki Pető Tibor alpolgármester jó barátja, és aki az átalakításokat leíró anyagnál is közreműködhetett. Hazánkban hasonló, a köznyelvben „holding” néven futó összevont gazdasági társaság csak néhány városban működik. Az egyik településen az ottani ellenzék rövidre fogta a hasonló elképzelés bírálatát, a lenyúlás melegágyának nevezve az összevonási terveket.

Vissza