Bóth János rosszul emlékszik 
A létszámarány ellenére Fidesz-többség a bizottságokban  
  
Szinte teljesen a Fidesz kezében van a hatalom a váci önkormányzatban, annak ellenére, hogy hét képviselővel, azaz a többségnél eggyel kevesebbel bírnak a képviselő-testületben.

Ez februárban, a külső bizottsági tagok megválasztásánál vált egyértelművé, amikor a 18 helyre 14, fideszes javaslatra megválasztott bizottsági tag került.

Így, az összes jelentős bizottságban (amelyek átruházott hatáskörben maguk hozhatnak milliós döntéseket) a Fidesznek van önálló többsége. De a jelentős döntéseket hozó, akár milliárdok sorsát is meghatározó Közbeszerzési Munkacsoportban és a Beszerzési Munkacsoportban is tisztán fideszes a többség. A KDNP és a Jobbik képviselői – akik szavazata nélkül nem alakulhatott ki ez a helyzet – a különféle szavazások alkalmával nem indokolták, hogy miért hagyták a létszámuknál jelentősen nagyobb befolyáshoz jutni a Fideszt a meghatározó döntéshozó testületekben. Lényegében csak a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottságban nincs többsége a Fidesznek, feltéve, hogy az MSZP (1 fő) és a Jobbik (2 fő) képviselői együtt szavaznak.

A bizottságok (zárójelben a teljes létszám és a fideszesek aránya):
Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottság (9/6)
Ügyrendi-Összeférhetetlenségi Bizottság (3/2)
Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság (8/6)
Művelődési és Oktatási Bizottság (6/5)
Ifjúsági és Sportbizottság (7/6)
Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (4/2)
Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság (5/2)
Közbeszerzési Munkacsoport (5/3)
Beszerzési Munkacsoport (5/3)

* * *

Bóth János a bizottsági összetételeket kommentáló sajtótájékoztatón bírálta a városvezetést, hangoztatva, hogy "most nincs lehetőségünk a korábbi demokratikus hagyományokat felrúgva külső tag delegálására, vagy megválasztatására". Ismereteink szerint Bóth János rosszul emlékszik: első polgármestersége alatt – a szocialisták többsége idején –, a 2002-2006-os ciklusban egyetlen ellenzéki (értsd: fideszes, stb.) sem kapott külső bizottsági tagságot. Bóth János akkor nem tiltakozott. Tehát a mai testületi többség a bóthi demokratikus hagyományokat folytatja.


(Fotó: www.vac.hu)

Vissza