Az emlékek és a valóság 
Váci futball: csak a szépre emlékezünk?  
  
Márványtábla (képünkön) őrzi ezentúl László Attila nevét, aki a nyolcvanas-kilencvenes években a váci labdarúgásban töltött be meghatározó szerepet. A saját szállóigéje – "Figyelem, fegyelem, rend: csak az igazat és bátran, de mindig tisztességgel" – szerint élő hetven esztendős sportember születésnapja apropóján hosszan és a régi időket felidézve emlékezett meg nyilatkozataiban a labdarúgásban végzett munkájáról. A Váci Naplóban megjelent interjúból megtudhattuk azt is, hogy esetenként az edzőt szidó szurkolókat is magához hozattatta, manapság pedig hazánk jelenlegi miniszterelnöke is kikéri a véleményét, valamint, hogy "...amit az én korszakomban megígértünk, azt mindig időben kifizettük, jól gazdálkodtunk a pénzzel." Elmondta azt is, legnagyobb szomorúsága, hogy a jugoszlávok ellen kudarcot vallottunk a válogatottal.
Az 1999-ben, a felnőtt csapat köztartozások miatti több osztállyal való visszasorolása után megalakult Vác Városi Labdarúgó SE most a stadion falán elhelyezett dicsőségtáblával tiszteleg László Attila tevékenysége előtt.

* * *
NEM MIND ARANY, AMI FÉNYLIK
A korabeli sajtószemle alapján egy más kép is kirajzolódhat a kilencvenes évek közepi váci fociról. A cikkek címe és tartalma elgondolkodtató. Világosan kiolvasható, hogy László Attila idejében mégsem volt igaz, hogy "...amit az én korszakomban megígértünk, azt mindig időben kifizettük, jól gazdálkodtunk a pénzzel." Legalábbis az állam felé nem teljesítették a kötelezettségüket, igaz, ez nem "megígértük" alapon megy, hanem törvény írja elő.

681 MILLIÓS ADÓTARTOZÁS – A VÁC FC A CSÚCSTARTÓ (Váci Napló, 1997. november 25.)
"Több mint 681 millió forinttal tartozik az adóhatóságnak a váci fociklub – derül ki azokból a jelentésekből, amelyeket az elmúlt napokban több napilap is nyilvánosságra hozott. ... A Népszava november 14-i számában megjelent lista első helyén a Vác FC áll. Az egyesület eszerint mintegy 440 millió forint adóval és annak 240 milliósra duzzadt kamataival tartozik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak."

INGYEN FOCIZNAK A VÁCI PROFK – ÉHEZNEK A JÁTÉKOSOK (Népszabadság, 1997. november 28.)
"A jelenbe Strausz László vezető edző hozta vissza a résztvevőket. A jelen helyzet pedig az, hogy a játékoskeret és az edzők augusztus óta nem kaptak fizetést. Élsportot, éhező játékosokkal nem lehet űzni."

VÁC FC: NINCS FELELŐS? (Nemzeti Sport, 1997. december 10.)
"A vezetők személyes felelősségét is meg kell vizsgálni a Vác FC 681 millió forintra rúgó tartozásában, s az ügyben a városi önkormányzatnak is állást kell foglalnia - véli a Fidesz-MPP váci szervezete. A párt váci szervezetének sajtótájékoztatóján Imre Zsolt elnök érthetetlennek nevezte, hogy a súlyos adósságokat felhalmozó Vác FC vezetősége a lemondás helyett intézőbizottságot hozott létre. …...A Fidesz-MPP városi szervezetének álláspontja az, hogy meg kell vizsgálni a klub vezetőinek személyes felelősségét – beleértve az azóta eltávozott László Attiláét is..."

SZÉLJEGYZET (Váci Napló, 1997. december 9.)
"Azt hittük, a magyar fociválogatott Jugoszlávia ellen kiszenvedett összesített "eredménye", az egytucat (1-12), végre gyökeres változásokat hozhat a mi kis „állatorvosi lovunk”, a futball életében. Keményen odamondogatott miniszterelnöktől az egyszerű szurkolóig majd’ mindenki, aki kívülről szenvedte el a megaláztatásokat. A bennfentesek pedig próbálták magyarázni a megmagyarázhatatlant. Azt érték el, hogy még nevetségesebbé váltak."

Vissza