Választási hírek - 2010 
Titkos hangfelvétel, érdekes jelenléti ív, végrehajtás a jelölt cégénél  
  
Hangfelvétel: Bábiné és a beszerzések
"Leegyeztettem a fideszes felső vezetéssel, az ő jóváhagyásukkal mertem én ezt így behozni, bízván abban, hogy ti megfogjátok érteni, hogy ebből mennyit lehet profitálni. ... Nem csak én vállaltam ezért a cégért kezességet, hanem rajtam kívül a felső vezetés is ... Pesti Imre, Molnár Ágnes akik benne vannak ..."
Ez hangzik el egy 2008-as magnófelvételen Bábiné Szottfried Gabriella szájából egy váci kórházba szánt ultrahang beszerzésről szóló vitában, amelyet a helyi Fidesz egyik gyűlésén rögzítettek. A műszerbeszerzés kapcsán az ajánlattevő Green Sound Kft. neve is elhangzik. Ezen cég egyik üzletkötője jelenleg végelszámolója a sződligeti önkormányzat (ahol Bábiné a polgármester) egyik cégének.
A HVG cikke szerint - amely itt olvasható - Bábiné így reagált a hangfelvételre: "kampány van, jelölt vagyok, meddig tart összevágni egy ilyen anyagot". A youtube fájlmegosztón is meghallgatható ezen az oldalon a Fidesz gyűlés részletei, amely hanganyag hitelességét több, a felvételen hallható fideszes önkormányzati képviselő is megerősített a lapnak.
A fideszes képviselők (Rózsa Ferenc, Kriksz István és Tomori Pál) részletesen kifejtik álláspontjukat az ügy kapcsán, amely itt olvasható


Kórház vagy városháza?
Vizsgálatot rendelt el a váci önkormányzat Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottsága annak kiderítésére, hogy a váci kórház jelenléti ívein szerepel-e dr. Jakab Zoltán kézjegye olyan időpontokban, amikor képviselő-testületi üléseken vagy külföldi utakon vett részt. A bizottság felé a vizsgálatra javaslatot tevő önkormányzati képviselő szerint több esetben is előfordulhatott, hogy a szocialista képviselő orvos kórházi bent tartózkodást írt a jelenléti ívekre 7-15 óráig, miközben nem lehetett az intézményben, hiszen a jegyzőkönyvek és a helyi TV-k felvétele szerint is a városházán tartózkodott.
Mivel dr. Jakab Zoltán úgynevezett vállalkozó orvos, ezért ha kiderül, hogy olyan időszakot is leszámlázott a váci kórháznak, amikor nem végzett munkát, akkor az intézmény visszakövetelheti az így kifizetett összegeket. A szabályozások szerint, a jelenléti ív hivatalos iratnak minősül, így az azon feltüntetett hamis adatok felvethetik a törvénysértés gyanúját.


Végrehajtás a képviselő-jelölt cégénél?
Végrehajtási szakba lépett az APEH eljárása a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltjének cége, a Ligetfalvi Bt. ellen. Bábiné Szottfried Gabriella a Bt.-ben beltag és ügyvezető is a nyilvános cégadatok szerint. Az APEH honlapján az "adóhiányosok, hátralékosok" link alatt ellenőrizhető adatokból azonban nem derül ki, hogy mekkora Bábiné cégének adóssága. Vác jegyzője a képviselő-testületi ülésen – adótitokra hivatkozva – nem adott választ arra a kérdésre, hogy a fideszes képviselőjelölt cégének van-e adótartozása a városháza felé. A kérdésfelvetésre az adott okot, hogy a Ligetfalvi Bt.-nek – szintén a cégadatok szerint – két telephelye is van Vácon: az egyik a Gödör borozóban, a másik a rendőrkapitányság épületében.
Fideszes tartozásokra korábban is volt példa. Egy hónapja Kubatov Gábor pártigazgató arról tájékoztatta az egyik Borsod megyei Fidesz szervezetet, hogy pártja azért nem a helyi polgármestert indítja a parlamenti választáson, mert adósságai vannak.


Törvényt sértett az MSZP
A helyi Választási Bizottság egy magánszemély bejelentése alapján február végi ülésén megállapította, hogy jogszabálysértést követett el az MSZP képviselő jelöltje, dr. Jakab Zoltán egyik szórólapjával és eltiltotta a további jogsértéstől. Ezen túlmenően a Választási Bizottság megállapítja, hogy a szórólapon nem szerepel az impresszum, így sajtóigazgatási szabálysértés miatt hivatalból eljárást kezdeményez.

Vissza