63 szavazaton múlt az egyesület képviselői mandátuma 
Előterjesztések, javaslatok a lokálpatriótáktól  
  
Nem értékeli kudarcként a Vácért Lokálpatrióta Egyesület volt polgármesterjelöltje, hogy nem jutottak be a képviselő-testületbe. Schenk Lajos szerint jelentős részük volt abban, hogy a polgármesteri székben váltás volt, és abban is, hogy egyik pártnak sincs többsége a városházán. Erről a váci Naplónak nyilatkozott novemberben, ebből az interjúból közlünk szerkesztett változatot.

- Dinamikus kampányuk ellenére nem sikerült a mandátumhoz jutás...
- Tegyük hozzá, hogy kampányunk sportszerű és elegáns is volt, mely a részletes programunk ismertetésére épült, nem pedig ideológiákra, meg az országos népszerűség levadászására. A számok szerint 63 szavazaton múlott a mandátumunk, ami a 13 200 leadott vokshoz viszonyítva kevésnek tűnik, de mi tudjuk, hogy mégis milyen sok. Új közéleti szereplőként nem vagyunk elkeseredve, hiszen egyik pártnak sincs egyedül többsége a városházán. És nem vagyunk szomorúak azért sem, hogy a polgármesteri székben váltás történt.

- Valóban, többen azt állítják, hogy a Lokálpatrióták miatt is hiányozhatott Bóth Jánosnak a polgármesterséghez szükséges további 129 voks.
- Indulásunk miatt ennél sokkal több vokstól esett el a volt polgármester. Emlékszem arra, hogy a nevemre kitöltött sok száz ajánlószelvény között nagyszámú, ismerten baloldali elkötelezettségű család kopogtató céduláit is megtaláltuk. Ez nem véletlen, hiszen konfrontatív politikával még egy MSZP-jelölt is sok szavazatot elveszt, másfelől pedig köztudott rólam, hogy sokat mozogtam baloldali körökben. Reméljük programunk egyes részeit megvalósításra alkalmasnak és hasznosnak véli majd. Mi mindenesetre eljuttatjuk majd a rendelet tervezeteinket a képviselőkhöz.

- Terveik?
- Reméljük programunk egyes részeit megvalósításra alkalmasnak és hasznosnak vélik majd. Mi mindenesetre eljuttatjuk majd a rendelet tervezeteinket a döntéshozókhoz. Például a képviselők hiányzásának pénzbeli szankcionálása, vagy egyes szociális segélyek természetbeni kiadására vonatkozó javaslataink. Vannak más kidolgozott elképzeléseink is, például az óvodai nyitva tartások családbarát módosítására. Ezen változtatások előterjesztésével nem akarunk négy évet várni.

- Hogyan tovább? Választási egyesület lesz a lokálpatriótákból?
- Nem. Aktívak leszünk. Mint mondtam előterjesztéseket készítünk, és például rászorulóknak szervezünk majd akciókat. Ezt mondjuk azoknak is, akik a mostani választási eredményekben csalódtak, és akik több éve húzódó és meg nem hallgatott problémáikkal hozzánk fordultak. Jelzem, tehetik ezt a jövőben is, az egyesületi forma is garancia arra, hogy képviselni fogjuk az érdekeiket. Egy esztendős létünk ellenére jónak ítéljük a támogatottságunkat, szerintünk szükség van egy pártpolitika mentes, lokálpatrióta szemléleten alapuló alternatívára.

Vissza