Sztrájk a kórházi gyógyszertárban 
Felmondható a vitatott szerződés?  
  
Elviekben csak a közvetlenül életmentő gyógyszerek kiszolgálását biztosította a kórház patikája a váci intézményben zajló sztrájk alatt. Legalábbis ez állt abban a körlevélben, melyet június 21-én, azaz a sztrájk előtti napon jegyzett a főigazgató. A körlevél szerint a dolgozók azért léptek sztrájkba, mert "a Pharmadose Kft. folyamatosan és rendszeresen jelentős késéssel fizeti meg béreiket".
A Pharmadose Kft. neve akkor került a váci köztudatba, amikor 2007-ben – jelentős viták után – elnyerte a váci kórház patikáinak működtetését közbeszerzés útján, a végén egyedüli pályázóként. Az akkori egyik eljárás miatt az önkormányzatot 3 millió forintra büntette meg a Közbeszerzési Döntőbizottság. Az ügyben akkor döntéseket hozó helyi Közbeszerzési Munkacsoportnak Bóth János volt az elnöke.
Az akkor jobboldali frakcióvezetőként ténykedő Fördős Attila többször élesen bírálta a működésbe adás szükségességét, majd később magát a közbeszerzési eljárást, illetve a szerződéskötést követően annak felülvizsgálatára tett ígéretet.
A kórház pár hónapja regnáló főigazgatója, Kázmér Tibor is erős kritikát fogalmazott meg az ES TV egyik márciusi műsorában: "...a kórháznak a gyógyszerellátással kapcsolatos problémái egy régebben keletkezett nem túl kedvező szerződésből adódnak és ezt most mindenképpen valamilyen módon dűlőre kell vinnünk, mert ez olyan veszteség forrás amely a fele annak az évi 200 milliónak amiről beszéltem."

AKKOR BÍRÁLTAK, MOST NEM LÉPNEK
A korábbi nyilatkozatokból egyértelmű, hogy határozott és egyértelmű álláspontja volt a mai kórház- és városvezetőknek az évi sok százmillió forint értékű, 15 évig fennálló patika szerződésről. De, most mintha mindenki lezártnak tekintené azzal az ügyet, hogy vége a pár napos sztrájknak, és ismét zavartalan a betegek gyógyszerellátása.
Pedig, ha a patika szerződés kapcsán a mai döntéshozók komolyan gondolták volna a szerződés felülvizsgálatát, akkor ezt most megtehették volna. Akár annak teljes megszüntetésére is lett volna esélyük. Mert a dokumentum egyértelműen fogalmaz, megadja a rendkívüli felmondás lehetőségét (60 napra) például abban az esetben, ha közreműködő "a Gyógyszertár működését bármilyen neki felróható okból szünetelteti" vagy/és "a Megrendel- felszólítása ellenére nem nyújtja a Gyógyszertár működési engedélyében meghatározott szolgáltatásokat". Márpedig, ha a már idézett főigazgató levélben foglaltak a sztrájk alatt megvalósultak, azaz a gyógyszertár esetleg csupán életmentő gyógyszerekkel szolgálta ki a kórház osztályait, akkor elviekben felbontható lett volna a szerződés. Persze, ehhez komoly szándék is kellene, legalább olyan intenzív, mint ahogy a szerződést a döntéshozók hajdanán bírálták.

A FÉLBEMARADT ÉPÍTKEZÉS
A Pharmadose-zal megkötött úgynevezett "Beruházási szerződés" teljesülését sem vizsgálta meg komolyabban az új városvezetés. Ebben megfogalmazták, hogy a nyertes ajánlattevő saját költségére megépít egy új vényforgalmat bonyolító részleget az építési engedély megszerzésétől számított egy éven belül. Valószínűleg ennek a félbemaradt építkezését (képünkön) nézhetik évek óta a kórházi főporta mellett sétálók. A Pharmadose Kft. tulajdonosi szerkezete is érdekes - már amit ebből a nyilvánosan, a magyaroszag.hu-ról elérhető cégkereső aktuálisan tartalmaz. Erről hírlevelünk következő számában írunk.

Vissza