A szocialisták átadtak volna 
Napirendre sem került az iskolák átadása  
  
Lényegében 1,5 milliárd forint sorsáról döntöttek a váci képviselők azzal, hogy nem tárgyalták városi intézmények fenntartásának megyei önkormányzatnak való átadását. A törvény szerint áprilisig lett volna lehetősége az új testületnek olyan intézményeket átadni a magasabb szintű önkormányzatnak, amelyeknek fenntartása nem kötelező feladat.

A határidő letelt, így a következő három pénzügyi évben – a jelenlegi törvények szerint – a városi önkormányzatnak kell kiegészíteni az államtól kapott, a működtetéshez igen szűk normatívákat. Ez a kiegészítés évenként meghaladhatja az ötszázmillió forintot is, ennyi pénzt kell a városi bevételekből például a Madách gimnázium, a műszaki, a közgazdasági vagy a kereskedelmi középiskolákra és az idősek otthonára fordítani. A váci kórház – amely szintén átadható lett volna – plusz finanszírozását ebbe a félmilliárdos összegbe még bele sem számolták a szakemberek.

Bóth János nemrégiben véleményt nyilvánított az intézmények átadásáról: "...ha az lesz a kérdés, hogy intézményeket tartunk fent amit nem lenne kötelező, hanem mondjuk a megyének kell fenntartani vagy kátyúzunk, akkor el kell dönteni, hogy melyik a fontosabb, mert el lehet idáig is jutni, ha olyan a hiány. ...korábban is volt, hogy átadtunk intézményeket, a legutolsó ilyen akciónk nem tudom hány éve volt, nem tudom mi volt a végeredménye Király Endre nem hogy összement volna, hanem még Dunakeszit is ide csatolták." A szocialisták az előző pénzügyi év előkészítésénél is hasonlóan fogalmaztak: "Megfontolásra ajánlott ... a nem kötelező oktatási feladatok megyei átadása, amely jelenleg közel 510 millió forintjába kerül az önkormányzatnak." A Jobbik képviselője, Kászonyi Károly fogalmazott tán a legmerészebben, amikor azt mondta nemrégiben a képviselő-testület ülésén: "...ezeket a kötelező önkormányzati feladatokat átvizsgáljuk és valamiféle lehetőséget keresünk arra esetleg, ha máskép nem, akkor megyei fenntartásba adjuk."

KORÁBBAN TÖBB ISKOLÁT ÁTADTAK
Hírlevelünk a témáról megkérdezett néhány korábbi önkormányzati képviselőt, illetve bizottsági tagot. Szinte mindegyikük állította, hogy lehetett volna olyan intézményt találni, amely nyugodtan átadható lett volna anélkül, hogy ellátási színvonalromlás következett volna be. Hozzátették: a városvezetés (így a polgármester, Fördős Attila is) lényegében homokba dugta a fejét, amikor még vitát sem kezdeményezett az intézményi átadásokról, de az ellenzékre is ráaggatható a politikai gyávaság jelző. Ezt Fördős Attila is megfogalmazta elődje felé, amikor azt mondta: "Azok az intézmények amelyek nem kötelező feladattal itt vannak fenntartásban a középfokú oktatásban, miért nem indítványozta a költségvetés tárgyalásakor Bóth úr, hogy ezeket konkrétan, melyik intézményeket adjuk át a megyének. Nem volt bátorsága hozzá?"

Hozzáértők szerint az intézmények további váci fenntartásával lényegében egyes elvárható városi fejlesztések szorulhatnak háttérbe, és a jelentős városi hitelfelvétel nem fejlesztési, hanem napi működési kiadásokra fog elmenni. Emlékeztettek arra is, hogy az elmúlt öt önkormányzati ciklus szinte mindegyikében volt intézmény átadás. Hozzátették, hogy az előző testületekben például Manninger Gábor képviselő (korábbi Pest megyei alelnök) volt az, aki attól függetlenül, hogy ellenzékben vagy "kormányoldalon" volt, kiállt a megyei intézményfenntartás mellett.

Néhány intézmény, amelyeket korábban a váci önkormányzat átadott a megyének:
- ipari szakközépiskola;
- zeneművészeti szakközépiskola;
- volt egészségügyi, ma humán szakközépiskola;
- speciális általános iskola (Zichy utca).

Vissza