Egykori tartozóból alpolgármester 
Időnként felhalmozódtak Pető Tibor tartozásai  
  
Jelentős tartozásai voltak az önkormányzat felé Pető Tibornak pár évvel ezelőtt. Ez derül ki egy birtokunkba került – egyébként nyilvános –, a polgármesteri hivatal által jegyzett, a Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottságnak készített anyagból. Az anyag a ma már alpolgármesterként regnáló akkori lakásbérlő egyik kérelmével foglalkozik.

Még 2002-ben kapta meg Pető Tibor a Szent István tér 3. (ismertebben a "Toronyház") egyik 54 m2-es bérlakását a várostól, majd 2007. szeptemberében ismét elnyerte 5 évre a lakást, akkor már piaci lakbér megállapításával. A polgármesteri hivatal 2008. szeptemberi előterjesztéséből kiderül, Pető nem kötötte meg a piaci bérleti szerződést az önkormányzattal, és – mint az anyagban olvasható – "Pető Tibor a kaució megfizetésének nem tett eleget, a lakásból nem költözött ki." Mint írták, "A többszöri felszólításra – hogy a lakásból vagy költözzön ki, vagy fizesse be a kauciót és kösse meg a szerződést az Önkormányzattal – ismét kérelemmel fordult a Vagyonhasznosítási Osztályhoz, hogy a lakásból kiköltöznek – építkeznek – viszont az önkormányzattól 500.000 Ft-ra tart igényt ...".

Az anyag szerint Pető Tibor fizetési készsége nem rendszeres, időnként tartozása felhalmozódik.

A gazdasági bizottság elé azért készült az ominózus előterjesztés, mert Pető a még 2003-ban elvégzett felújítási munkák ellenértékéből kért vissza a várostól 500.000 forintot. A bizottság 6 igen, 3 nem és 1 tartózkodással Harmati Ferenc javaslatára 300.000 forintot szavazott meg Petőnek, amely összeget csak részben kapta meg, hiszen abból levonták a jelentős városi tartozásait.

CSAK PETŐNEK FIZETTEK VISSZA?
Az egyik akkori bizottsági tag hírlevelünknek elmondta, hogy ő azért nem szavazott igennel, mert egyetértett az előterjesztésben vastagítással és aláhúzással jelölt mondattal, miszerint a bérlőnek kötelessége a szerződés szerinti kötelezettségének teljesítése (értsd: karbantartás, burkolatok, berendezési tárgyak javítása), és ezek a bérleti jogviszony megszűnése után a bérbeadó, azaz az önkormányzat felé nem kerülnek elszámolásra. A bizottsági tag emlékeztetett rá, hogy szerinte ilyen kifizetésre az elmúlt kb. 10 évben csak Pető Tibor esetében került sor, pedig időközben többen leadták lakásukat.

A döntést hozó akkori gazdasági bizottságban elviekben Bóth János és Csereklye Károly által előterjesztett bizottsági tagok voltak többségben. Köztük volt Csuka István is, aki ma Pető Tiborral együtt ül a helyi Fidesz frakcióban.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Lázár János egyik TV interjújában két hete így fogalmazott egy saját korábbi kijelentéséről: "A „helyi politikai elitről”, a helyi közélet képviselőiről beszéltem, akikkel szemben elvárás, hogy a saját életükben példát mutassanak és helytálljanak." Lázár János biztos nem Vácról beszélt.

(Fotó: fidesz.hu)

Vissza